DARKO TIRONI

U spomen Darku Tironiju, Nogometni klub Špansko, tradicionalno organizira, međunarodni nogometni turnir “Darko Tironi” za dječake.

Svake godine na turniru sudjeluju mnoge poznate momčadi s ovih prostora pa smo tako mogli pogledati na međunarodnom turniru Darko Tironi mlade nade momčadi GNK Dinama, NK Hajduka, HNK Rijeke, FK Vojvodine, FK Sarajevo, NK Cibalia, NK Zagreb, NK Osijek, NK Lokomotiva i mnogih drugih.

Darko Tironi je bio istaknuti sportski novinar i glavni urednik “Sportskih novosti”, a cijeli svoj život posvetio športu, a posebno nogometu! Rođen je 15. listopada 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Novinarstvom se počeo baviti 1979. u negdašnjoj SN reviji u kojoj nakon dvije godine postaje profesionalac i najviše prati nogomet. U jedinom hrvatskom sportskom tjedniku proveo je 12 godina, a od 1991. glavni je urednik “Sportskih novosti”.

Izvještavao je s tri svjetska nogometna prvenstva (Italija 1990., SAD 1994. i Francuska 1998.) i s dva europska (Njemačka 1988. i Engleska 1996.).

Sudjelovao je u razdruživanju Hrvatskog nogometnog saveza od saveza bivše države, kao i u stvaranju hrvatske nogometne kuće. Bio je član Izvršnog odbora HNS-a u dva mandata i višegodišnji glasnogovornik HNS-a, a na toj ga je dužnosti zatekla i prerana smrt.

Za svoj dugogodišnji novinarski rad i doprinos u stvaranju Hrvatskog nogometnog saveza dobio je brojna priznanja, a odlukom hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1995. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara. Nositelj je i Spomenice Domovinskog rata i prvi dobitnik nagrade “Urednik godine” Hrvatskog zbora sportskih novinara 1997.

Preminuo je 14. rujna 1999. godine nakon što je u Manchesteru izvještavao utakmicu Manchester United – Croatia.