Veliki engleski talent u Španskom: Podsjeća na Perišića i vrijedi milijune

Engleska U-17 reprezentacija nalazi se u Zagrebu i odradila je prijepodnevni trening na glavnom terenu Španskog uoči derbija sa Zagrebom u 12. kolu 4. NL Središte Zagreb, piše gol.hr.

Zanimljivo prijepodne na terenima NK Špansko. Na glavnom terenu gostovala je engleska U-17 reprezentacija, koja je održala jednoipolsatni trening i privukla popriličan broj kibicera. Engleska mlada vrsta, naime, već nekoliko dana nalazi se u Hrvatskoj gdje sudjeluje na uvodnom kvalifikacijskom turniru za Euro 2024. s domaćinom Hrvatskom, Kosovom i Farskim Otocima.

Engleska U-17 reprezentacija u Španskom

Utakmice će se odigrati u Karlovcu i Zaprešiću. Prvo kolo već je završeno, Englezi su u petak potopili Farane 8:0, dok je Hrvatska deklasirala Kosovo 4:0.
U ponedjeljak Englezi igraju s Kosovarima, a Hrvatska na karlovačkom Čavleku dočekuje Farske Otoke. U zadnjem kolu je šlager turnira, Hrvatska u Karlovcu dočekuje Englesku.

Nekoliko minuta prije nego što će započeti trening sudarili smo se na ulazu u teren s engleskim izbornikom Gregom Lincolnom. Ljubazno je stao i rukovao se. Iskoristili smo priliku da malo popričamo.

Zanimalo nas jesu li na treningu dvojica ponajvećih talenata engleskog nogometa, barem po nedavnom izboru uglednog Guardiana – Mikey Moore i Josh King, napadač Tottenhama i veznjak Fulhama.

“Da, tu su s nama, sad će izaći na teren. Vidio sam taj izbor i slažem se da su iznimni talenti, ali nisu jedini. Imamo mi tu još nadarenih igrača koji bi mogli napraviti zapažene karijere”, kazao nam je 43-godišnji Lincoln, koji je započeo profesionalnu karijeru u Arsenalu, ali nije imao sreću ostvariti velike uspjehe kao igrač, no na dobrom je putu da ostavi dublji trag u Engleskom nogometnom savezu.

Nakon što je jednu godinu vodio englesku U-16 selekciju, ljetos je preuzeo kormilo U-17 momčadi koja sudjeluje u kvalifikacijama za Euro, koji se sljedeće godina igra na Cipru.

Engleski dijamanti – Mikey Moore i Josh King 

Radi se o selekciji igrača koji su 2007. godište i mlađi. Spomenuti Moore bio je strijelac na utakmici s Faranima, koja je za Engleze bila tek lakše razgibavanje.
Činjenica da nosi desetku već nešto sugerira.

Guardian piše da je ponajveći engleski talent. Zanimljivo da je do sedme godine bio u Arsenalu, a onda je prešao u redove ljutog rivala Tottenhama. Spursi su u lipnju odahnuli kada je produljio stipendijski ugovor jer su ga željeli gotovo svi najveći engleski klubovi i pola Europe.

Tek je u kolovozu napunio 16. godina, no već je kao petnaestogodišnjak igrao za starije selekcije. Sudjelovao je u osvajanju Kupa Premierlige s U-17 i U-18 momčadima Tottenhama, a čak je i kao petnaestogodišnjak upisao nastup za U-21 momčad Spursa kao najmlađi u modernoj eri kluba.

“Bio je to trenutak kada se činilo da je tajna otkrivena, kada je Mikey Moore ušao u mainstream Tottenhama. Finale Kupa Premierlige za igrače do 17 godina protiv Nottingham Foresta u travnju prenosilo se na klupskom TV kanalu, a brojna publika vidjela je kako je Moore dvaput zabio u pobjedi od 5:1, prvi je bio ludi dribling i završnica. On to često radi. Moore ima mnogo kvaliteta, ali on stvarno ubrzava puls kada trči na protivnike, klizeći pored njih kao da ih nema”, opisao je Guardian u tekstu posvećenom najvećim engleskim talentima tog godišta.

Mikey Moore podsjeća na Perišića

Moore igra na poziciji ofenzivnog veznjaka, najčešće kao lijevo krilo.

“Evo, ovaj tu je Mikey, sad žonglira”, s osmijehom na licu pokazao nam je jedan od članova stožera s kojim smo popričali gledajući trening uz ogradu.

Budući da je Moore dešnjak, fizički moćan, hitar i vižljav dribler, nije nam mogla pobjeći usporedba s hrvatskim asom Ivanom Perišićem, koji je još uvijek član Tottenhama.

“Moglo bi se tako reći, doista podsjeća na Perišića”, odvratio nam je ljubazno i taman kada nam je htio upisati ime na mobitelu dotrčala je mlada djevojka, očito članica stòžera zadužena za medije, i prekinula razgovor.

Iako smo joj desetak minuta prije pomogli riješiti neke proceduralne stvari prije treninga, popusta ipak nije bilo.

“Oprostite, ali nema razgovora za medije na treningu”, kazala je i slegnula ramenima, sve poprativši klasičnim engleskim osmijehom u takvim trenucima.

Slavno prezime

Nije pomoglo ni to što su treneri bili raspoloženi za razgovor. Branili su fotografiranje čak i znatiželjnicima uz ogradu. Naravno da je to bilo nemoguće provesti, jer je svuda okolo javni prostor, pa su mnogi snimili što su htjeli, a to je sasvim običan trening budućih zvijezda engleskog i svjetskog nogometa.
Neki igrači ipak su pristali na selfije s kibicerima nakon treninga, no velika većina je bez riječi produljila u svlačionicu i potom u autobus, koji ih je čekao pokraj ograde.

Kruti profesionalizam na engleski način. Je li takva stega dobra za popularnost nogometa, druga je priča, ali svjedoci smo da se dobna granica potpunog profesionalizma i vrtoglavih iznosa u nogometu sve više spušta.

Primjerice, spomenuti Mikey Moore krajem sljedeće godine će automatski ući u profesionalni ugovor i jamačno ga čeka bajoslovna plaća. Kako stoje stvari, mogao bi dodatno proslaviti već ionako slavno prezime. Doista puno obećava.

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)