Prava rijetkost u Hrvatskoj: Besplatna svjetska škola nogometa na terenu legendarnog napadača

NK Špansko proširuje rad omladinske škole u suradnji s globalnim edukacijskim programom Coerver Coachingom…

Nogometni klub Špansko pokrenuo je zanimljiv projekt. Nekoć najuspješniji klub zapadnog dijela Zagreba, koji se sredinom 90-ih čak borio za ulazak u elitni rang hrvatskog nogometa, a danas je tek četvrtoligaš, osjetno proširuje rad svoje omladinske škole.

Špansko pokreće suradnju s Coerver Coachingom, globalnim edukacijskim programom koji je inspiriran filozofijom poznatog nizozemskog trenera Wiela Coervera, koji je krajem 70-ih napravio revoluciju u nogometnom treningu. Na osnovi njegove filozofije 1984. godine detaljan program su pokrenuli Alf Galustian i legenda Chelseaja Charlie Cooke.

Špansko proširuje rad omladinske škole

„Cilj nam je pojačati rad omladinske škole na način da talentiranoj djeci omogućimo dodatne treninge, i to na najkvalitetniji način, a da u isto vrijeme educiramo i naše trenere kako bi mogli pratiti trendove i raditi po najmodernijim metodama“, kaže predsjednik Španskog Vinko Bilandžić i ističe da ga najviše raduju pozitivne reakcije roditelja:

„Najvažnije je u cijeloj priči da će to biti besplatno, odnosno roditelji neće imati dodatni trošak. Klub će pokriti sve iz svojih izvora. To nije uobičajeno čak ni kada je riječ o znatno većim klubovima od Španskog, a kamoli u nižim ligama. Na ovaj način želimo animirati još veći broj djece da se upišu u našu školu nogometa jer imamo za to kapacitet.“

Branko Strupar na klupi Španskog prati izlaganje Ante Bašića, trenera i direktora Coerver Coachinga

Branko Strupar na klupi Španskog prati izlaganje Ante Bašića, trenera i direktora Coerver Coachinga (Foto: GOL.hr)

Program će voditi Ante Bašić, licencirani trener i generalni direktor Coerver Coachinga u Hrvatskoj.

„Jedan od modela poslovne suradnje Coerver Coachinga su partner klubovi. U svijetu surađujemo s najvećim klubovima poput Reala, Arsenala ili Juventusa. U Hrvatskoj smo partneri s Dinamom, Lokomotivom i Rijekom, dakle najboljim hrvatskim prvoligaškim klubovima. Špansko nam je zanimljivo jer se radio o klubu bogate povijesti, a kako se radi o najvećim gradskom kvartu u Zagrebu i Hrvatskoj, lako je zaključiti da ima veliki ljudski potencijal“, kaže Bašić, koji je u četvrtak pred okupljenim roditeljima i trenerima održao prezentaciju rada s grupom talentiranih dječaka.

Besplatni dodatni trening po najmodernijim metodama

„Coervera metoda treninga je trenažni postupak koji pomaže nogometašima da efikasno razviju svoje nogometne vještine. Ona je primjenjiva za sve uzraste nogometaša, od amatera i početnika sve do profesionalnih igrača. Sama metodologija se bazira na tehničkim vještinama igrača. Nogometaši koji prakticiraju Coerver treninge postaju vješte i samopouzdane osobe unutar nogometne ekipe“, kazao je Bašić i održao pokazni trening.

Legende na prezentaciji

Strupar je održao kratki motivacijski govor i potom se desetak minuta zadržao u neformalnom razgovoru s mladim nogometašima.

„Nikada ne smijete odustati od svojih snova. Budite uporni, u nogometu je sve moguće. Ja sam počeo s ovog terena i dogurao do belgijske reprezentacije“, kazao je najpoznatiji igrač Španskog u povijesti, slobodno se može reći legenda hrvatskog i belgijskog nogometa. Strupar je podijelio dječacima nekoliko zlata vrijednih savjeta.

Nikola Jurčević i Zoran Tomić s okupljenim novinarima u NK ŠpanskoNikola Jurčević i Zoran Tomić s okupljenim novinarima u NK Špansko (Foto: GOL.hr)

„To što netko ne igra u nekom vrhunskom klubu s 19 ili 20 godina, ne mora ništa značiti. Ja sam s 24 godine otišao iz Španskog u Genk, koji je tada igrao u 2. belgijskoj ligi. I, eto, naposljetku sam napravio karijeru. Bio sam uporan i strpljiv, išao sam korak po korak i na kraju se isplatilo“, kazivao je Strupar, koji je poslije Genka prešao u engleski Derby County, a karijeru je završio u zagrebačkom Dinamu.

Strupar održao dječacima motivacijski govor

Strupar je 1998. bio Zlatna kopačka belgijske lige, a s Genkom je bio prvak Belgije godinu poslije. Tada je dobio i poziv u belgijsku reprezentaciju, za koju je odigrao 17 utakmica i postigao 5 golova.

„Danas imate dosta bolje uvjete za rad nego što ih je imala moja generacija, a sada ćete dobiti mogućnost za još kvalitetniji rad. To trebate iskoristiti. Predano učite i trenirajte, onda će sve biti moguće“, poručio je Strupar okupljenim dječacima.

Izvor: IVICA MEDO

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)