Derbi i velika fešta: Kultni zagrebački klub sprema se za veliki povratak

Špansko u subotu (16 sati) dočekuje Zagreb na obnovljenom travnjaku, a čelnici kluba pripremaju feštu…

U subotu (16 sati) na rasporedu je derbi zapadnog dijela Zagreba. U Španskom se sprema velika fešta, u goste im stiže nekoć veliki Zagreb.

„Bit će to prva utakmice bez covid restrikcija nakon dugog vremena. Pozivamo sve naše navijače i iskrene ljubitelje nogometa da se okupe u što većem broju. Nakon utakmice pripremamo bogat roštilj. Sve je besplatno zahvaljujući sponzoru caffe-baru Korzo“, ističe predsjednik Španskog Filip Vinko Bilandžić.

I Špansko i Zagreb imaju puno navijača, možda i više nego nekolicina prvoligaških klubova. Negda su oba kluba bila perjanice zagrebačkog nogometa; Zagreb je jedan od najvećih hrvatskih klubova, bivši je prvak Hrvatske, a i Špansko je kultni klub zapadnog Zagreba, doista bogate povijesti.

Derbi u Španskom: Zagreb otvara obnovljeni travnjak

Sredinom 90-ih Špansko je bilo među najjačim hrvatskim drugoligašima, borilo se i za ulazak u 1. HNL, triput je bilo u osmini finala Hrvatskog kupa. Neka od velikih imena hrvatskog nogometa špartala su travnjakom Španskog.

Danas su oba kluba u 4. nogometnoj ligi Središte Zagreb. Zagreb drži peto mjesto s 26 bodova, a Špansko je tek 13. s 20 bodova. Dinamo Odranski Obrež uvjerljivo je prvi s 46 bodova, a Brezovica i Golubovec dijele drugo mjesto s 38 bodova.

U Španskom su nezadovoljni rezultatima i ne mire se s trenutačnom situacijom. Čelništvo kluba najavljuje puno bolje dane i napad na vrh ljestvice u sljedećoj sezoni.

„Trebale su nam dvije godine da posložimo neke stvari. Bilo je puno financijskih i infrastrukturnih problema koje smo morali riješiti da bismo mogli normalno funkcionirati. Zbog toga su rezultati patili. Puno toga smo riješili i sada se svom snagom možemo baciti na stvaranje momčadi za povratak u 3. ligu“, objašnjava Bilandžić, koji je uvjerljivo slavio na nedavnoj Izbornoj skupštini i dobio novi četverogodišnji mandat.

Poznati poduzetnici u Upravi

„Dok čekamo potvrdu Gradskog ureda za opću upravu, nastavljamo ozbiljno raditi na snaženju kluba. Da biste krenuli u rezultatski projekt, morate imati jaka imena u Upravi. Mislim da smo je iznimno osnažili. Uključili smo u rad kluba nekoliko eminentnih poduzetnika i uglednih ljudi. To su: Zdenko Čuić, jedan od najpoznatijih zagrebačkih trgovaca građevinskim materijalom, Stipe Križić i Jakov Prskalo, poznati građevinari, Ante Čanćar, menadžer u Telemachu, Vinko Bilić, poznati ugostitelj, Ivan Šimić, menadžer u industriji osiguranja, Boris Babić, ugledni arhitekt, poznat i po tome što je organizirao okupljanje tisuća Ivana u Kupresu, Stjepan Horvat, iskusni trgovac i član veteranske momčadi Španskog. Imena nabrojanih ljudi govore da imamo visoke ambicije“, kazao nam je Bilandžić, koji podsjeća što je sve napravljeno u posljednje dvije godine njegova mandata.

Ulaganja u infrastrukturu

„Uloženo je preko 150 tisuća kuna u podlogu i sve potrebne instalacije za kontejnere koje smo dobili od Gradske četvrti. Također smo uložili znatna sredstva u solarne panele od 15 kw i izbušili bunar da bismo došli do vode s kojom ćemo zalijevati teren. Za nas je to jako važan infrastrukturni projekt jer ćemo na taj način značajno smanjiti troškove. Osim toga, sanirali smo glavni teren, napravili smo vertikalno prozračivanje i posijali novu travu. Zbog toga mjesec dana nismo mogli igrati na našem travnjaku. Zagreb će biti prvi gost na obnovljenom travnjaku“, otkriva Bilandžić i korektno podcrtava:

„Ovim putem moram zahvaliti prethodnim upravama koje su sanirale preko milijun kuna duga koji je nastao krajem 80-ih i početkom 90-ih. Taj je golemi dug neumoljivo kočio klub. Dok se nije otplatio, nije se moglo ulagati u infrastrukturu i jačanje seniorske momčadi. Zbog toga je sva pažnja uglavnom bila usmjerena na omladinsku školu“, kaže Bilandžić i nastavlja:

Špansko se pojačava za iduću sezonu i napada prvo mjesto

„Sada smo konačno stekli uvjete da se skoncentriramo na seniorski pogon. Iako smo daleko od vrha ljestvice, ipak nam nije svejedno kako ćemo zaključiti sezonu. Već smo počeli raditi selekciju za iduću sezonu. Do kraja prvenstva dobit ćemo definitivan odgovor tko može, a tko ne može ispuniti postavljenje zahtjeve.“

Bilandžić tvrdi da će njegov stručni tim na kraju sezone napraviti opsežnu analizu i donijeti konkretne zaključke o kvalitativnom učinku momčadi.

„Već sada mogu reći da ćemo se značajno pojačati. Tu će glavnu riječ voditi naš sportski direktor Mihovil Vukelić, koji je dugogodišnji sportski radnik i poznato ime u zagrebačkom nogometu. Uzgred rečeno, on je dijete Zagreba, prošao je njegovu cijelu omladinsku školu u nekim sretnijim vremenima za taj klub. Nadam se da će se Zagreb trgnuti i uskoro vratiti tamo gdje mu je mjesto – u elitnu hrvatsku ligu. Međutim, zagrebaši u Španskom neće imati popust. Mi idemo na pobjedu, nama je ta utakmica jako važna zbog svega što sam naveo. Naši igrači moraju imati na pameti da od subote počinju svojevrsne kvalifikacije za sljedeću sezonu. Očekujem maksimalan angažman, dobru igru i tri boda“, zaključio je Bilandžić s jasnom porukom momčadi koju vodi trener Milan Marinić.

Izvor: gol.hr

Podijeli:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)