YT Avenue - шаблон joomla Авто

O Darku Tironiju

Darko Tironi je bio istaknuti sportski novinar i glavni urednik "Sportskih novosti", a cijeli svoj život posvetio športu, a posebno nogometu! Rođen je 15. listopada 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Novinarstvom se počeo baviti 1979. u negdašnjoj SN reviji u kojoj nakon dvije godine postaje profesionalac i najviše prati nogomet. U jedinom hrvatskom sportskom tjedniku proveo je 12 godina, a od 1991. glavni je urednik "Sportskih novosti".

Izvještavao je s tri svjetska nogometna prvenstva (Italija 1990., SAD 1994. i Francuska 1998.) i s dva europska (Njemačka 1988. i Engleska 1996.).

Sudjelovao je u razdruživanju Hrvatskog nogometnog saveza od saveza bivše države, kao i u stvaranju hrvatske nogometne kuće. Bio je član Izvršnog odbora HNS-a u dva mandata i višegodišnji glasnogovornik HNS-a, a na toj ga je dužnosti zatekla i prerana smrt.

Za svoj dugogodišnji novinarski rad i doprinos u stvaranju Hrvatskog nogometnog saveza dobio je brojna priznanja, a odlukom hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1995. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara. Nositelj je i Spomenice Domovinskog rata i prvi dobitnik nagrade "Urednik godine" Hrvatskog zbora sportskih novinara 1997.

Preminuo je 14. rujna 1999. godine nakon što je u Manchesteru izvještavao utakmicu Manchester United - Croatia.

2003. godine, nogometni klub Špansko je prvi put organizirao turnir u čast Darku Tironiju.

PrintEmail